Povestea refugiului Bratila este strans legata de ideea noastra de a realiza refugii montane, idee pornita din pasiunea pentru munte si dorinta de a imbina utilul cu placutul. La inceput…

Project Info

Povestea refugiului Bratila este strans legata de ideea noastra de a realiza refugii montane, idee pornita din pasiunea pentru munte si dorinta de a imbina utilul cu placutul. La inceput de toamna 2010, dupa 3 ani de munca, proiectat si ridicat prototipuri folosind diferite tehnologii, a venit momentul montarii primului refugiu „in munti”. In urma unei colaboarari cu Asociatia SOS Tara Fagarasului am demarat proiectul prin care am ridicat cele 8 refugii din masivul Fagaras.

De la inceput am mers pe ideea proiectarii unui refugiu care sa fie transportabil pedestru: executat din materiale usoare, format din module de dimensiuni mici, avand greutate de maxim 600kg. Insa ca deobice, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Transportarea materialelor a durat mai mult decat ne-am asteptat, vremea aspra ne-a ingreunat activitatea. Am apelat la pretenii nostri de la salvamont si la persoane din satele de sub masiv pentru ajutor.

La inceputul lunii Octombrie, am planificat montarea structurii. Desi vremea nu a tinut cu noi, am fost constransi de iarna care se apropia si am urcat pe creasta chiar si in conditii de viscol, ninsoare, ceata si temperaturi de sub 0 grade. Cel mai greu a fost sa ridicam primele 3 module, pentru ca apoi sa ne adapostim de vant dupa ele, rand pe rand.

Bratila

Fata de prototipurile ridicate „la baza”, datorita temperaturilor joase din perioada de lucru, materialele folosite pentru izolatie nu s-au apropiat de randamentul asteptat. Stratul de silicon pe care l-am aplicat, desi generos,  a cedat in primele saptamani. Astfel, au urmat multe ture de reparatii in care a trebuit sa completam izolatia sau sa schimbam anumite piese. Cele mai multe modificari le-a suferit usa. Practic, refugiul Bratila a fost pionierul nostru in stabilirea modelului final de usa. In fiecare tura de lucru sau verificare aveam curiozitatea de a afla „cum a rezistat usa”, curiozitate satisfacuta uneori prematur, deoarece pe traseul de urcare gaseam bucati din ultima usa montata. Acest lucru este explicabil, deoarece de multe ori viteza vantului in Saua Bratilei depaseste 100km/h.

IMG_0615

Pe de alta parte, refugiul Bratila este probabil cel mai vizitat refugiu din cele opt montate in masiv, fapt care a facut ca in primii ani de la ridicarea lui sa atragem numeroase critici. Ne-am asumat, desigur, o mare parte din aceste critici, iar asta ne-a motivat sa imbunatatim refugiul, dar si arhitectura produsului si sa il aducem intr-un stadiu care sa satisfaca si cei mai exigenti turisti. In curand, vom fi in masura sa prezentam noul refugiu Red Dome, imbunatatit. Pentru mai multe imagini, puteti accesa contul nostru de Picasa.

Project Details

  • Ridicat in septembrie - noiembrie 2010
  • Transportat pedestru
  • Armatura din fibra de sticla si strat izolator din vata de sticla
  • Ultima verificare: septembrie 2014

Related Work